Aan de slag met de Boonstra methode

Ik kijk terug op een ervaring in het Netwerk-Boonstra-methode.  Als ervaren coach, aan de slag met een methode die ik heb geleerd en begin toe te passen:

Een moeder met 2 zoons en 1 dochter is gescheiden. De dochter heeft in Corona-tijd examen gedaan en zit nu thuis met een eetstoornis en dwanghandelingen. Ze is angstig voor de wereld en doet dwanghandelingen. De situatie is thuis om te snijden, bang als ze zijn voor de dwang.
Ze komt bij mij als eerste klant als naastencoach met de Boonstra-methode, na het lezen van het boek “Als helpen niet helpt”.
Moeder heeft niet veel vertrouwen meer in hulpverleners, want de jeugdzorg heeft al gedreigd om de kinderen uit huis te halen, als zij als moeder het niet aan kan. We gaan samen een traject in, zij met hoop op een andere aanpak, die wel helpt. Ik als coach met een nieuwe methode, die ik wel heb geleerd, maar nog niet met een echte klant heb uitgevoerd. Ik vind het super spannend, ook al heb ik al jaren coach-ervaring met mensen in werksituaties. Dan is dit nog wel wat anders! Ik vraag me af of ik het wel kan, na de goede opleiding en ook hoe dit mij zal raken.

Stap voor stap leert moeder haar eigen ruimte in te nemen en haar dochter haar eigen verantwoordelijkheid te laten nemen.

Stap voor stap ervaar dat ik het kan, vooral door de stappen die ik de moeder zie maken. En het enthousiasme wat bij haar groeit.

Doordat dochter zelf meer verantwoordelijk is, komt er beweging in. Als er geluiden zijn, reageren de gezinsleden niet meer met angst voor haar dwanghandelingen, maar krijgt zij zelf de keuze om haar dwanghandelingen nogmaals te doen ......of niet. En na een paar weken merkt moeder dat dit haar zelf ruimte geeft en dat haar dochter ook stappen de goede richting in maakt, nu ze echt zelf haar keuzes maakt om wel of niet toe te geven aan de dwang. Door de dwang er te laten zijn en niet veel aandacht te geven, verandert de sfeer in huis.
Aan het eind van het traject vertelt ze mij dat ze zich vrij voelt, als Mega-Mindy. En dat dochter ook weer actiever is en op zoek is naar een studie.

Na al deze stappen voel ik me ook wel een Mega-Mindy als coach en trots dat ik dit als coach dit tot stand heb gebracht.